Kávézzon úgy, mint egy profi! (A helyes elkészítésről és fogyasztásról)

FŐOLDALBLOG
Tanácsok

Ön sem tudja elképzelni az életet kávé nélkül? Akkor a nagy többséghez tartozik. Azon kívül, hogy ezt a közkedvelt italt szívesen issza, helyesen is fogyasztja? Kérdések helyett keressük inkább a válaszokat, például ebben a cikkben.

 

Milyen a jó minőségű kávé?

A jó minőségű kávé kiválasztása mondjuk a sarki élelmiszerben kihívást jelenthet, de van néhány olyan jellemző, ami segít eldönteni, melyik lesz a legjobb alternatíva. Az ideális kávénak a 100% arabica vagy az arabica és a robusta keveréke számít. Robusztát abban az esetben válasszon, ha az erősebb ízeket kedveli. Keresse a legfrissebb pörkölési dátummal ellátottakat (lehetőleg ne legyen a pörköléstől számított 4-6 héttől több), mivel a frissen pörkölt kávé aromái és ízei kifejezőbbek. Ha hiányzik a dátum, az azt is jelentheti, hogy a termék nem friss. A jó kávé úgy van csomagolva, hogy ne érintkezzen a fénnyel (a csomagolás nem átlátszó), nedvességgel és védve van a levegő behatolása ellen is. Az egyirányú szeleppel ellátott légmentes csomagolás szintén jó minőséget jelez.

A jó minőségű kávén gyakran feltüntetik a pontos származási helyet – a származási országot, a régiót vagy akár az ültetvényt. A „single origin” címkével ellátott kávék általában jobb minőségűek.

 

A kávékészítés helyes menete

A kávé elkészítésének számos különböző módja létezik, mindegyik más-más ízt és karaktert kölcsönöz a feketének. Az erősebb aromák kedvelői által preferált eszpresszót például nagynyomású módszerrel készítik, amely gyorsan vonja ki az ízeket. Az úgynevezett francia presszó lassan extrahált kávé, amely telt ízű és gazdag testű. A finom, tiszta ízt a pour-over módszerrel, vagyis csepegtetéssel nyerik. A kotyogó, azaz a mokka kávéfőzővel erős és ízletes kávét készíthet.

A kávé elkészítése előtt mindig öblítse ki az edényt forró vízzel. Az eszközök előmelegítése segít fenntartani a kávé megfelelő hőmérsékletét az elkészítés során, és megakadályozza a gyors lehűlést. Használjon megfelelő eszközöket, legyen egy minőségi kávédarálója (ideális esetben kerámia őrlővel), egy mérleg a kávé és a víz pontos adagolásához. És természetesen egy kávéfőző vagy más eszköz a preferált elkészítési módnak megfelelően.

A kávédaráló kulcsfontosságú. Mindig csak annyi kávét őröljön meg, amennyit fel is használ, ideális esetben közvetlenül a kávé elkészítése előtt. Az őrlés finomsága az elkészítési módtól függ, például az eszpresszóhoz finom őrleményre van szükség, a mokkához közepesre, a french presshez durvára, stb.

Figyeljen a kávé és a víz helyes arányára is. A legtöbb módszer esetében az ideális az 1:15 és 1:17 közötti arány, vagyis 1 gramm kávé 15-17 gramm vízhez. Tiszta, friss vizet használjon, a legjobb, ha szűrtet. A víz ugyanis a kávé 98%-át teszi ki, szóval nagyban befolyásolja az ízét. A víz hőmérsékletének 90-96 °C körül kell lennie, semmiképpen ne legyen forrásban (100°C), mivel ez megégetheti a kávét és ronthatja az ízét.

 

A kávéfogyasztás szabályai

Tudja, mi az a cupping? Egy kávékóstolási módszer, amely segítségével a szakemberek a különböző kávéfajtákat hasonlítják össze. Azonban hétköznapi kávéivás közben kipróbálhatja, nem kizárt, hogy az ízek új dimenzióját fedezi majd fel. Öntsön forró vizet egy csészébe az őrölt kávéra, és hagyja néhány percig ázni. Ezután távolítsa el a tetején leülepedő kávéréteget egy kanállal, kóstolja meg úgy, hogy az ízek belepjék az egész szájpadlását és nyelvét. Figyelje meg az aromát, a savasságot, a testességet (teltséget) és az utóízt.

Ha ez a rituálé nem nyeri el a tetszését, akkor is van néhány szabály, amit kölcsönvehet a szakértőktől, és ami a magasabb szintre emeli a kávéfogyasztási szokásait. A profik mindig „minden nélkül” isszák a kávét, így igazán tiszták és hitelesek az ízek. A cukor vagy tej hozzáadása elfedheti az egyes fajtákra jellemző finom részleteket. A megfelelő hőmérséklet szintén kulcsfontosságú. A forró kávé keserűbb lehet, míg a hidegebb feketében az összes ízárnyalat felfedezhető. Ideális esetben a kávéfőzés után várjon néhány percet, amíg a kávé lehűl 60-70 °C körüli hőmérsékletre.

 

A fényképek forrása: Unsplash

Cookies