Pára, fény, pozíció. Avagy hogyan tároljuk otthon a bort

FŐOLDALBLOG
Tanácsok

Nagyobb mennyiségű bor otthoni tárolása nem lehetetlen. Csupán létre kell hozni a kellő feltételeket. A legfontosabb tényezők közé tartoznak a stabil hőmérséklet, a megfelelő páratartalom, a sötétség és a minimális rezgés. Szeretne többet tudni erről a témáról? Akkor olvasson tovább.

 

A megfelelő edény

Az otthoni bortárolásoz a megfelelő típusú kupakkal ellátott üvegpalackok a legjobbak. A leghagyományosabb módszer egyértelműen a parafa dugó. Ideális a hosszú távú tároláshoz, mivel lehetővé teszi, hogy a bor lélegezzen és lassan érlelődjön, és így összeérjenek aromái és ízei. De ne dobja ki a csavaros kupakokat sem, mivel ezek alkalmasak az olyan fiatalabb borok tárolására, amelyeket a közeljövőben tervez fogyasztani. Légmentesen zárnak, és hosszabb élettartamot biztosítanak a bornak, viszont nem hagyják érlelődni, mint a parafa dugók. A professzionális borászatokban és pincékben a rozsdamentes acéltartályokat használnak nagyobb mennyiségű bor tárolására. Ezek légmentesen zárnak, és megvédik a bort az oxidációtól.

 

A megfelelő hőmérséklet

A bor otthoni tárolásához a 10 és 15 °C közötti hőmérséklet az ideális. Ennek a lehető legstabilabbnak kell lennie, mivel az ingadozások rossz hatással lehetnek a bor minőségre. A folyadék tágulásához és összehúzódásához vezethetnének. A dugón keresztül így levegő juthatna a borba, ami oxidációhoz vezetne.

A vörösborok optimális tárolási hőmérséklete 12 és 18 °C között van. Az alacsonyabb hőmérséklet lassíthatja a bor érlelését, míg a magasabb hőmérséklet felgyorsíthatja ezt, rontva így az ízeket. Fehérborok esetében a 8 és 12 °C közötti hőmérséklet az ideális. A túl magas hőmérséklet a bor gyors oxidációjához vezethet, ami szintén kedvezőtlenül befolyásolja a bor ízét. A pezsgőnek is megvannak a maga sajátos jellemzői, amelyek valamivel alacsonyabb, 5-10 °C körüli hőmérsékletet igényelnek. Ez segít megőrizni a buborékokat és a frissességet.

Ha teheti, vásároljon egy borhűtőt, amely ideális körülményeket biztosít a bornak. Az állandó hőmérséklet mellett, ami kulcsfontosságú, nem kell aggódnia a megfelelő fény, a páratartalom és más külső tényező miatt sem, mint például a környezetből származó szagok, amelyek a dugón keresztül behatolhatnak a palackba.

 

A megfelelő fényviszonyok

A bort sötét helyen szükséges tárolni, ahol nincs kitéve közvetlen napfénynek. Az UV-sugarak felgyorsíthatják az öregedést és ronthatják az ízeket. Ez a jelenség nemkvívánt kémiai reakciókhoz vezet, különösen a fehérborok és a pezsgők esetében, és dohos ízt okozhat. A legjobb tárolási hely ezért egy sötét pince vagy egy speciális borhűtő, amely optimális körülmények között tartja a bort.

 

A megfelelő pozíció

A palackokat tárolja vízszintesen, különösen a parafa dugósakat, hogy a parafa nedves maradjon, és ne száradjon ki. Ha kiszárad, elveszítheti rugalmasságát és összezsugorodhat. Így levegő juthat a palackba, ami a bor oxidációjához és romlásához vezetne.

A csavaros kupakkal vagy műanyag dugóval ellátott palackokat tárolhatja függőlegesen is, mivel itt értelemszerűen nem áll fenn a parafa kiszáradásának veszélye. Ez a pozíció a gyorsabb fogyasztásra szánt borok számára alkalmas.

 

Az is fontos, hogy a hely rezgésmentes legyen. Pont ezért ideális például a pince, a borhűtő vagy a stabil állvány. Kerülje a bor tárolását elektromos készülékek, például hűtőszekrények, mosógépek vagy szárítók közelében, amelyek finom, de hosszan tartó rezgéseket hoznak létre.

A modern borhűtők gyakran rezgéscsillapító technológiával vannak felszerelve, ami a borokat optimális állapotban tartja.

 

A képek forrása: Unsplash

Cookies