Éljenek soká a konyhai készülékek! Gyakorlati tanácsok élettartamuk meghosszabbításához

FŐOLDALBLOG
Tanácsok

A háztartási készülékei hosszú élettartamának és problémamentes működésének kulcsa a helyes karbantartás. Ebben a cikkben arról lesz szó, hogyan kell megfelelően ápolni a konyhában leggyakrabban használt gépeket - a vízforralót, a mikrohullámú sütőt, a hűtőszekrényt, a tűzhelyt és a mosogatógépet. Szóval, itt egy pár praktikus tipp, ami sokak számára hasznos lehet.

 

Vízforraló

A vízforraló helyes karbantartásának alfája és ómegája a rendszeres tisztítás. A vízkő a vízben lévő ásványi anyagok miatt képződik. Nem csupán esztétikai kellemetlenséget okoz, károsíthatja a fűtőbetétet is. Ezért rendszeresen távolítsa el speciális termékekkel vagy házi készítésű keverékekkel (pl. ecet, citromsav). Ha fehér vagy barna lerakódásokat észlel a vízforraló belső falán, az egyértelmű jele annak, hogy ideje megtenni ezt a lépést.

A vízforralót minden használat után öblítse ki tiszta vízzel. De még ha ezt a lépést időnként ki is hagyja, ügyeljen arra, hogy soha ne hagyjon benne vizet. Ha hosszú ideig állna benne, az lerakódásokat okozhatna, és csökkentené a víz minőségét. Időnként alaposan tisztítsa meg a vízforraló belsejét gyengéd mosószerrel.

 

Mikrohullámú sütő

A vízforralóhoz hasonlóan a mikrohullámú sütőt is fontos tisztán tartani. Minden használat után törölje ki a belsejét, hogy megakadályozza a zsír és az ételmaradékok felhalmozódását. A lerakódások ugyanis elnyelhetik a mikrohullámokat, csökkentve ezzel a teljesítményt. Melegítésnél az ételeket fedje le fedővel, ez nagyban megkönnyíti a tisztítást.

Csak mikrohullámú sütőbe való edényeket használjon. A fém vagy a nem megfelelő műanyagok nemcsak szikráznak, hanem károkat is okozhatnak a gépben. Az sem mindegy, hogy hol talált helyet a készülékének. Hogy ne melegedjen túl, szellőznie kell, ezért legyen körülötte elegendő hely.

 

Hűtőszekrény

Ha a hűtőszekrénye nem rendelkezik az automatikus leolvasztás funkciójával, rendszeresen távolítsa el a fagyot, amikor az eléri a fél centiméteres vastagságot. A masszív jégréteg ugyanis csökkentheti a hűtési teljesítményt és növelheti az energiafogyasztást. Győződjön meg arról is, hogy a belső hőmérséklet mindig megfelelő - a hűtőszekrény esetében 3-5 °C, a fagyasztó esetében pedig -18 °C körüli az ideális. A helyes beállítások segítenek frissen tartani az élelmiszereket és csökkenteni az energiafogyasztást.

Az is fontos, hogyan bánik a készülékkel a mindennapi teendőknél. Ha kinyitja a hűtőszekrényt, csak rövid ideig hagyja nyitva az ajtót, és győződjön meg róla, hogy tényleg be van-e zárva, amikor becsukja. Az élelmiszereket úgy tárolja, hogy a levegő szabadon keringjen köztük, és ügyeljen arra, hogy semmi ne zárja el a szellőzőnyílásokat. Ugyanis nagyban befolyásolja a hűtés hatékonyságát az, hogyan áramlik a levegő.

 

Tűzhely

Minden tűzhelytípusnak sajátos karbantartási követelménye van. Ne hagyja tehát figyelmen kívül a használati és tisztítási utasításokat. Bármennyire is nagy nyűgnek számít, minden főzés után távolítsa el az ételmaradékokat és a zsírt. Gáztűzhely esetében ügyeljen arra, hogy a szellőzőnyílások tiszták legyenek. Rendszeresen távolítsa el, és enyhe tisztítószerrel tisztítsa meg őket, elkerülve ezzel a láng esetleges blokkolását. Kerámia vagy indukciós főzőlapoknál használjon enyhe tisztítószereket, amelyek nem karcolják meg a felületet. Kerülje a súroló hatású tisztítószivacsokat (ún. dörzsi szivacsokat), amelyek károsíthatják a főzőlap felületét.

 

Mosogatógép

A szűrő olyan elem, amely nagy figyelmet igényel a mosogatógép karbantartása során. Felfogja az ételmaradékot, ami persze nagyszerű, mert az így nem kerül bele a hulladékrendszerbe. Másrészt azonban plusz feladatot is jelent, mert a helyes karbantartás elengedhetetlen része, hogy ezeket a maradékokat manuálisan eltávolítja. A szűrőt ezután folyó víz alatt tisztítsa meg. Ideális esetben hetente egyszer szenteljen időt ennek a feladatnak. Ezenfelül a zsírmaradványok, vízkő és egyéb lerakódások távolítsa el havonta egyszer speciális, mosogatógép tisztítására alkalmas szerrel. A szórókarokról se feledkezzen meg. Szintén havonta legalább egyszeri ellenőrzést igényelnek. Vegye ki és öblítse át őket, hogy eltávolítsa a lerakódásokat és biztosítsa a víz egyenletes áramlását.

 

A fényképek forrása: Pexels

 

Cookies